Gömülü ankrajlar; betonarme yapılarda zemine belirli bir teknikle açılmış olan deliğe yüksek dayanımlı ve korozyona karşı korumalı özel çelikten yapılmış malzeme (bulon, tij, gijon) yerleştirilerek, beton enjeksiyonu yapılarak oluşturulan yapısal uygulamalardır. Gömülü ankrajlar, üzerine uygulanan gerilme kuvvetini zemine iletirler.
Gömülü Ankraj Tipleri
Yerleştirilme zamanı ve şekilleri açısından genel olarak “yerinde dökme” ve “sertleşmiş betona yapılan ankraj” olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Sertleşmiş betona yapılan ankrajlar, genellikle mevcut yapıların onarım ve güçlendirmesinde kullanılmakta ve taşıyıcı sisteme yeni betonarme elemanlar eklenmesine fırsat verecek biçimde kullanılmaktadır. Betona açılan silindir şeklindeki deliğe yerleştirilen ve genişleyerek betona sürtünme kuvvetleri yolu ile yük aktaran elemanlar, betona açılan deliğe yerleştirildikten sonra delik cidarı ile arasındaki boşluk bağlayıcı bir malzeme ile doldurulan elemanlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Bağlayıcı malzeme açısından da bağlayıcısı polimer esaslı olanlar ve çimento esaslı döküm harçlı olanlar olmak üzere farklı ankraj türlerine rastlanılabilir.
Polimer epoksi ankraj çubuklarında kullanılan en yaygın bağlayıcı maddedir. Bunun dışında poliester ve vinilester de bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Reçine belli oranda sertleştirici polimer ile karıştırıldıktan sonra deliğe enjekte edilir. Döküm harçları kumlu olabilirler. Açılan deliklerin iyi bir şekilde doldurmaları ve ankraj elemanını sarmaları için bunların yeterli kıvama sahip olmaları gerekir.
Sonradan yerleştirilen ankrajlarda beton çekip çıkarma kapasitesi, önceden taze betona yerleştirilen ankrajlardan %10 daha düşüktür. Kimyasal ankrajlar, maliyet ve uygulama kolaylığı yönünden en çok tercih edilen ankraj tipidir. Ankrajlar üzerlerindeki çekme yüklerini monte edildikleri betona ankrajın bağlı derinliği boyunca oluşan aderans gerilmeleri vasıtasıyla aktarırlar.
Yapıların Onarım ve Güçlendirilmesi
Mevcut yapıların onarım ve güçlendirilmelerinde gömülü ankrajlar sıklıkla kullanılmaktadır. Ankrajların çekme dayanımını ankraj çapı, ankraj derinliği, serbest kenara olan uzaklığı, yapıştırıcı cinsi, açılan deliklerin temizlik durumları gibi birçok parametre etkilemektedir.
Ankrajların çekme dayanımına etki eden başlıca unsurlar;
- Bileşenlerin dayanımı
- Bağlayıcı
- Beton
- Çelik
- Delik temizliği
- Sıcaklık
- Yükleme zamanı
- Yükleme tipi
- Delikteki nem oranı
- Mevcut betonun durumu (çatlak oluşumu)
Hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz;